KELONGGARAN PEMBAYARAN CUKAI DAN PENALTISHAH ALAM - Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) memberi kelonggaran bayaran cukai dan penalti, khusus untuk pembayar cukai yang terjejas akibat penularan pandemik Covid-19.

LHDN dalam satu kenyataan pada Khamis memaklumkan, kelonggaran di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi Tambahan (Pemerkasa+) itu bertujuan meringankan beban pembayar cukai dalam menyelesaikan cukai tertunggak dan penalti cukai.

Menurutnya, kelonggaran yang ditawarkan adalah penangguhan bayaran penalti yang berkaitan dengan kewajipan cukai ke tahun 2022.

“Dengan syarat pembayar cukai terus mematuhi pembayaran amaun prinsipal cukai yang perlu dibayar.

“Penalti yang termaktub dalam tawaran ini adalah yang dikenakan di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967, Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976 dan Akta Setem 1949,” katanya.

Jelas kenyataan tersebut, permohonan penjadualan semula bayaran cukai bagi mereka yang hilang punca pendapatan atau menghadapi isu untuk selesaikan cukai yang tertunggak juga diberi pertimbangan.

Ujarnya, pertimbangan turut diberi untuk penyemakan semula penalti yang dikenakan sekiranya pembayar cukai mempunyai alasan yang kukuh.

“Pembayar cukai dikehendaki membuat rayuan ke atas penalti yang dikenakan dan akan dipertimbangkan dengan melihat setiap asas kes,” katanya.

Sementara itu, kenyataan tersebut berkata, kelonggaran hanya terpakai kepada pembayar cukai yang terjejas pendapatan akibat penularan pandemik Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Golongan yang tidak terjejas perlu meneruskan pembayaran cukai seperti yang dikehendaki oleh undang-undang yang berkuatkuasa.

“Pembayar cukai yang berhasrat untuk memohon kelonggaran ini disyorkan untuk menghubungi Pejabat Cawangan LHDN yang mengendalikan fail cukai pendapatan mereka,” jelasnya.

Sebarang pertanyaan serta maklum balas berkaitan boleh diajukan kepada LHDN melalui Hasil Care Line di talian 03-8911 1000 / 603-8911 1100 (luar negara) atau pautan

SUMBER SINARHARIAN

Post a Comment

1 Comments

 1. Halo semuanya, nama saya Indrias Priastuti seorang wanita dari indonesia, dan saya bekerja dengan negara berkembang biak, dan kami telah mendengar dan juga dari perusahaan pinjaman, saya ingin segera menggunakan media ini untuk seluruh indonesia untuk mencari pinjaman internet Sangat hati-hati - Berhati-hatilah agar tidak jatuh ke tangan scammers dan penipu, ada banyak kreditur kredit palsu di sini di internet dan beberapa dalam upaya asli dan nyata,

  Saya ingin memberikan kesaksian saya tentang bagaimana ALLAH membimbing saya ke pemberi pinjaman nyata dan dana pinjaman nyata telah mengubah hidup saya dari rumput menjadi Anugerah, setelah saya tertipu oleh beberapa kreditur kredit di internet, saya kehilangan banyak uang untuk biaya pendaftaran . . , Garansi, pajak, dan setelah pembayaran saya masih belum mendapatkan pinjaman saya.

  Setelah berbulan-bulan di internet dan jumlah uang yang dihabiskan tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka, maka saya menjadi sangat putus asa untuk mendapatkan pinjaman dari kreditur kredit asli online yang tidak akan menambah rasa sakit saya jadi saya memutuskan untuk menghubungi teman saya yang baru saja mendapatkannya. Pinjaman online, kami meresmikan kami tentang masalah ini dan dia menceritakan kisah seorang wanita bernama Mrs ELINA JOHNSON yang merupakan CEO ELINA JOHNSON GLOBAL LOAN.

  Maka saya dan suami mengajukan aplikasi untuk jumlah pinjaman (Rp 1.000.000.000) dengan tingkat bunga rendah 2%, tidak menjaga usia saya, karena saya mengatakan apa yang saya ingin membangun bisnis saya dan pinjaman saya telah disetujui dengan mudah. Tidak ada stres dan semua persiapan dilakukan dengan transfer kredit dan dalam waktu kurang dari sehari setelah sertifikat yang saya setorkan ke bank dan impian saya masuk. Jadi saya ingin saran yang memerlukan panggilan cepat sekarang atau email di elinajohnson22@gmail.com

  Tidak hanya sampai di situ, sang ibu memastikan tim ahlinya membantu Anda dalam berinvestasi sehingga Anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup Anda.

  Dia adalah wanita yang sangat baik dan dia tidak tahu saya melakukan ini. Saya berdoa semoga ALLAH memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dia lakukan dalam hidup saya. Anda juga bisa menghubungi saya di indriaspriastuti2@gmail.com nice day info lebih lanjut..

  ReplyDelete