Pendaftaran Skim MySalam Untuk M40 Penerima Bukan Bantuan Sara Hidup (BSH) Kini Di Buka


Apa itu mySalam? Mengapakah Kerajaan menyediakan mySalam? Macam mana nak daftar mySalam? Jom kami kongsikan satu lagi skim yang diberikan oleh kerajaan yang korang patut tahu.


Untuk pengetahuan anda, mySalam adalah salah satu inisiatif skim takaful perlindungan kesihatan percuma yang diberikan oleh Kerajaan Pakatan Harapan dengan menyediakan perlindungan takaful kepada mana-mana individu yang layak menerima manfaat skim Perlindungan Masyarakat mySalam ini dengan melalui Tabung Amanah mySalam.


Hasrat Kerajaan Pakatan Harapan ingin menyediakan sebuah skim pelindungan kesihatan sosial adalah tidak laian dan tidak bukan hanya untuk membantu golongan B40 yang memerlukan bantuan untuk mengatasi masalah kewangan apabila individu terlibat menghidapi penyakit-penyakit kritikal.


Siapakah yang Layak?


Untuk pengetahuan anda, mereka yang didalam Golongan isi rumah berpendapatan kurang RM100,000 (M40) berumur antara 18 hingga 65 tahun boleh mendaftar Skim MySalam Perlindungan Kesihatan Masyarakat bermula Februari ini hingga 31 Mac depan.

Tambahan, Skim perlindungan masyarakat mySalam ini adalah inisiatif Kerajaan yang bertujuan menyediakan perlindungan kesihatan takaful percuma kepada 8 juta individu rakyat Malaysia.Kategori BSH


Pembayaran tunai sebanyak RM8,000 akan dibayar sekaligus apabila inidividu terlibat didiagnos menghidap salah satu daripada 45 penyakit kritikal yang disenaraikan oleh kerajaan.

Selain itu, individu yang terlibat akan mendapat elaun gentian hospitalisasi harian sebanyak RM50 sehingga 14 hari atau maksimum RM700 setahun di mana-mana hospital Kerajaan, hospital tentera, dan hospital universiti.

Kategori Bukan BSH

Penerima BSH dan Penerima Bukan BSH yang layak di bawah Skim ini juga layak untuk mendapat bayaran penggantian pendapatan sebanyak RM50 sehari untuk maksimum 14 hari kepada mereka yang menerima rawatan di mana-mana hospital kerajaan, universiti atau tentera.

Inisiatif ini menjadi kenyataa apabila termetrainya kerjasama antara syarikat insurans, iaitu Great Eastern Holdings dengan Kerajaan Malaysia yang telah memberikan caruman dana permulaan sebanyak RM2.0 Billion ke dalam akaun dana amanah mySalam. Kerjasama ini merupakan salah satu contoh model yang terbaik untuk Kerjasama Awam Swasta (Public Private Partnership) yang tulen, ke arah membina rangkaian perlindungan sosial yang lebih baik untuk rakyat sejagat.

Sebagai pendahuluan, Skim ini akan ditawarkan melalui Great Eastern Takaful Berhad, yang merupakan pengendali takaful yang didaftarkan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 dan dikawal selia sepenuhnya oleh Bank Negara Malaysia.

Senarai Penyakit Yang Mendapat Perlindungan MySalam

Kerajaan telah mewujudkan perlindungan ini dan memberi rawatan secara percuma kepada golongan tertentu yang menghidap beberapa jenis penyakit kritikal yang telah disenaraikan. Terdapat 36 jenis penyakit yang telah dijanjikan perlindungan tersebut. Berikut kami kongsikan senarai 36 penyakit yang dimaksudkan.

 1. Penyakit Alzheimer/Gangguan Kemerosotan Otak Organik Tidak Boleh Pulih
 2. Angioplasti dan Rawatan Pembedahan Lain Untuk Penyakit Arteri Koronari Utama
 3. Meningitis Bakteria
 4. Tumor Otak Benigna
 5. Buta/Hilang Penglihatan Sepenuhnya
 6. Pembedahan Otak
 7. Kanser
 8. Kardiomiopati Teruk
 9. Anemia Aplasia Kronik
 10. Koma
 11. Pembedahan Pintasan bagi Penyakit Arteri Koronari
 12. Kepekakan/Hilang Pendengaran Menyeluruh dan Tidak Boleh Pulih
 13. Ensefalitis/encephalitis
 14. Kegagalan Hati Tahap Akhir
 15. Penyakit Paru-Paru
 16. AIDS Peringkat Teruk
 17. Hepatitis Virus Fulminan
 18. Serangan Jantung
 19. Pembedahan Injap Jantung
 20. HIV Akibat Transfusi Darah
 21. Kegagalan Buah Pinggang – Dialisis atau pemindahan buah pinggang
 22. Kehilangan Upaya Hidup Sendiri (Berdikari)
 23. Hilang Pertuturan
 24. Trauma Kepala Utama
 25. Pemindahan Organ Utama/ Sum
 26. Penyakit Neuron Motor
 27. Sklerosis Berbilang
 28. Distrofi Otot
 29. Kelumpuhan / Paraplegia
 30. Penyakit Parkinson
 31. Hipertensi Arteri Pulmonari Primer
 32. Penyakit Arteri Koronari Lain Yang Serius
 33. Strok
 34. Pembedahan Aorta
 35. Lupus Eritematosus Sistemik dengan Lupus Nefritis (SLE)
 36. Pelecuran Tahap Ketiga

Bagaimana Daftar Skim MySalam?

Individu yang layak untuk menerima skim mySalam yang dibincangkan diatas akan dimaklumkan melalui SMS bermula daripada 1 Mac 2019. Jika anda layak untuk skim mySalam tetapi tidak menerima SMS tersebut, anda boleh menghantar e-mel kepada kami di info@mysalam.com.my atau hubungi secara langsung di talian mySalam di 1 300 888 938 yang beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu untuk mendapatkan bantuan lanjut.

Bagi penerima bukan BSH, sila klik pautan “Bukan Penerima BSH” di laman utama untuk daftar. Anda juga boleh semak kelayakan di kiosk-kiosk mySalam yang terdekat

Untuk maklumat lanjut anda boleh sahaja terus ke Portal MySalam melalui pautan di bawah:PORTAL MYSALAM

Post a Comment

0 Comments