Program Rebat Bil Elektrik RM40 (Belanjawan 2019)Kerajaan telah pun membentangkan senarai bantuan-bantuan yang boleh dimohon didalam Belanjawan 2019 pada tahun lalu termasuklan Pemberian rebat bil elektrik yang berjumlah sebanyak RM40 kepada golongan sasar.

Rakyat Malaysia yang layak akan memperoleh rebat untuk bil elektrik sebanyak RM40 untuk setiap bulan. Langkah ini merupakan salah satu usaha kerajaan untuk meringankan tanggungan rakyat yang memerlukan dalam membayar bil utiliti khusunya bil elektrik.

Dalam memastikan tercapainya matlamat usaha ini, RM80 Juta telah pun diperuntukkan oleh kerajaan khas untuk program ini terlaksana.

Untuk pengetahuan anda semua, tidak semua orang boleh memohon rebat ini. Hanya mereka yang berdaftar di bawah program e-Kasih sahaja yang layak untuk menikmati Rebat Bil Elektrik RM40 ini.

Sekiranya anda telah berdaftar di bawah e-Kasih dan memenuhi segala syarat-syarat yang ditetapkan, anda bolehlah mengemukakan permohonan bagi program rebat bil elektrik ini. Setelah membuat permohonan, anda kemudian bolehlah membuat semakan sama ada anda layak atau tidak untuk menikmati rebat ini.

Ramai yang tertanya-tanya bagaimana untuk menyemak status sama ada permohonan anda diterima atau tidak. Jangan risau! Kami akan kongsikan Cara Menyemak Rebat Bil Elektrik RM40 Sama Ada Layak Atau Tidak dalam artikel ini sebagai panduan buat anda.


SYARAT-SYARAT KELAYAKAN PERMOHONAN REBAT ELEKTRIK RM40Selain daripada mereka yang berdaftar di bawah Program e-Kasih, terdapat beberapa lagi syarat-syarat kelayakan lain yang perlu dipenuhi oleh anda sekiranya anda ingin memohon rebat ini. Antara syarat-syarat kelayakan tersebut adalah seperti berikut:

 1. Ketua Isi Rumah (KIR) di bawah kategori miskin tegar dan miskin yang tersenarai dan disahkan dalam Sistem eKasih.
 2. Pendapatan isi rumah miskin tegar ialah kurang RM600 sebulan dan miskin kurang RM950 sebulan.
 3. Pendapatan Isi Rumah adalah berdasarkan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) per kapita yang dikeluarkan oleh Kementerian Hal Ehwal Ekonomi
 4. Pengguna-pengguna elektrik yang layak menerima rebat ialah Ketua Isi Rumah (KIR) miskin tegar dan miskin yang disenaraikan dalam Sistem eKasih;
 5. Penerima yang layak akan menerima rebat RM40 sepanjang tahun 2019;
 6. Rebat bil elektrik akan diberikan sehingga RM40 sebulan sahaja. Sekiranya bil kurang daripada RM40, tiada baki akan dibawa ke bulan berikutnya dan jika bil melebihi RM40, penerima perlu membayar baki tersebut;
 7. Hanya satu akaun bil elektrik sahaja layak untuk menerima rebat bagi setiap Ketua Isi Rumah (KIR) dalam kumpulan miskin/miskin tegar yang berdaftar dalam sistem eKasih;
 8. Rebat RM40 hanya terpakai kepada Tarif A (Domestik) sahaja;
 9. Rebat RM40 termasuk semua jenis caj (contohnya penalti lewat bayar);
 10. Rebat RM40 tidak termasuk tunggakan bil pada 2018;
 11. Pengguna boleh memilih untuk menukar nombor akaun elektrik yang akan menerima rebat dari semasa ke semasa; dan
 12. Bil elektrik sehingga RM40 sebulan akan ditolak terus daripada akaun pengguna.
CARA MEMOHON REBAT BIL ELEKTRIK RM40


Sekiranya anda telah memenuhi syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan, anda bolehlah mengemukakan permohonan rebat bil elektrik RM40 ini. Caranya mudah sahaja. Anda perlu membuat pendaftaran di tempat-tempat berikut

 1. Pejabat Pembangunan Persekutuan atau,
 2. Jabatan Pembangunan Persekutuan di daerah masing-masing
CARA MENYEMAK STATUS REBAT BIL ELEKTRIK RM40
Setelah memohon, anda bolehlah menyemak status permohonan rebat bil elektrik RM40 tersebut sama ada anda layak atau tidak. Caranya mudah sahaja. Anda hanya perlu menyemak secara online. Berikut merupakan cara-caranya:

1.) Layari laman web rasmi MESTECC. Klik link yang telah disediakan di bawah.
Link MESTECC: Klik Sini2.) Masukkan Nombor Kad Pengenalan anda dan klik ‘Cari’.

3.) Keputusan sama ada anda layak atau tidak terpapar.

4.) Jika anda ingin menyemak secara manual, anda bolehlah merujuk kepada pihak-pihak berikut:

 • Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK)
 • Pejabat ADUN
 • Pejabat Ahli Parlimen
 • Jabatan Kebajikan Masyarakat
MAKLUMAT LANJUT BERKAITAN REBAT BIL ELEKTRIK RM40

Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkaitan dengan Rebat Bil Elektrik RM40 ini, anda bolehlah menghubungi talian-talian berikut:

Rebat Bil Elektrik RM40 ini adalah insentif kerajaan kepada golongan yang betul-betul layak supaya beban mereka dapat dikurangkan. Jadi, sekiranya anda layak, mohonlah insentif ini. Semoga permohonan anda berjaya!

Post a Comment

0 Comments